Fejtetű, hajtetű - avagy amik a fejeden élősködnek

Bizony bizony kezdődik az iskola, óvoda na és ilyenkor sok szülőt fog meglepetés érni.
Igen kellemetlen helyzet mikor a védőnő hazaküldi a gyereket mondván tetűt talált a hajában...
De a gyerekek nem tehetnek róla, a szülők sem! Elég ha egyetlen egy gyerek bemegy a közösségbe és kész a baj. Közösségekben nagyon gyorsan terjed a fejtetvesség.
Ha még nem viszket a fejed akkor fog! Már nem azért mert van benned (előfordulhat ha már ezt olvasod) hanem általános emberi reakció hogy mikor a tetűről olvas és arról hogy a viszketés a tünete akkor rögtön elkezd az ember vakarózni. Postírás közben én is vakartam a fejemet rendesen... :-) D
A tetű képes úgy elszaporodni hogy néha már messziről is látszik hogy valakinek a fején mászkálnak, nyüzsögnek a tetvek.
Sok óvodában és iskolában ez általános jelenség! A védőnőnek kellene néznie ezt, sőt kötelező írtást is elrendelhetnek már, de sajnos sokszor a védőnő sem foglalkozik vele. :-(

Pedig igen gáz hogy reggel elmegy a gyereked tisztán, és úgy jön haza hogy:
- anya, viszket a fejem.

Ez manapság, a nyugati országokban is igen gyakori jelenség, mint írtam a rühek, tetvek stb ismét hódítanak a társadalomban.

Szóval térjünk a lényegre.

Mi az a fejtetű vagy hajtetű ? (a kettő ugyanaz)


 Tények, tévhitek, immunisság kiírtás. Mindent a hajtetűről! A hajtetű az egy az emberen élő parazita. Szárnyatlan, vérszívó rovar amely a hajadban él. A petéit is a hajra rakja rá amit serkéknek hívunk.  Kicsi, 1-3 mm hosszúságú tehát szabad szemmel látható, a haj színéhez alkalmazkodó színű rovar. Tehát ha barna a hajad, akkor a tetvek is barnának fognak kinézni.
Nem keverendő a ruhatetűvel, a lapostetűvel mert ezek nem a hajadban élnek. A lapos tetű a nemiszervek szőrzetében él...


A fejtetű nagyon szapora, 4 hétig él, ezalatt 150 utódot is hozhat. Napi 3-4 petét rak átlag. Egy pete kb 1 hét alatt kell ki.

Hogyan néz ki a fejtetű?

Fejtetű képek:
Ne tévesszen meg a kép, nincs szárnya a tetűnek:

Így néz ki a serke a hajszálon:


Így néz ki egy haj ami televan serkével... :


Honnan tudom hogy van a hajamon tetű?

Elég egyszerűen. Első és legfontosabb tünete a viszketés. A tarkód, nyakad, majd később a fejed teljes felülete véletlenszerűen elkezd majd viszketni. Nem győzöd majd vakargatni a fejedet a tetvek miatt.

De a hajtetvek szabad szemmel is láthatóak. Igaz félnek a fénytől tehát nehéz észrevenni de ha sok van akkor tutira észreveszed. Mert pl hajmosás után a fehér törölközőbe is fennakadhat néhány fekete tetű, vagy vékony fogú fésűvel is kifésülhetsz pár tetvet.
Amúgy az a legtutibb ha megkérsz egy ismerőst hogy nézze meg a fejedet hogy van-e benne tetű. A tetvek a hajszálakra apró fehér petéket ragasztanak. Tehát ha már a peték vagyis a serkék látszanak akkor már tutira fertőzött vagy.

Hogyan fertőz, hogyan jött rám a fejtetű??

A tévhitek elkerülése érdekében elmondom hogy repülni nem tudnak. Mégis nagyon gyorsan terjed.
Legfőbb út az ha összebújás útján mennek át. Tehát pl megöleled a barátnődet és ha összeérnek a hajszálaitok akkor egész egyszerűen átmászik az egyik fejről a másikra.
Ezért különösen a hosszú hajú lányok vannak tetűveszélyben mert ők játék stb közben óvatlanul is egymáshoz érnek, ölelkeznek, összebújnak stb és máris fertőzött az egész csapat.

Tehát nem repül, nem ugrik, ÁTMÁSZIK!

Ezért fontos megmondani a gyerekeinknek pláne hogy más ruháját, sapkáját véletlenül sem vegyük fel! Mert sapkával, fésűvel is terjedhet. Sőt elég ha leülsz egy fotelbe amibe előtted egy tetves személy ült. Kész a baj. Tehát tömegközlekedési járművön, zsúfolt helyen simán rádmászik, vagy ruhatárban, szekrényben is átmászik egyik ruháról, sapkáról a másik ember cuccaira. Aztán ha már rajtad van gyorsan megtalálja a fejedet...

Aztán a serkéi ami ugye a hajszálakon vannak, azok a hajszálakkal együtt is potyognak szanaszét. Tehát ha rádkerül egy hajszál egy serkével aztán pont akkor kel ki  a tetű mikor rajtad van akkor az pech.

Fontos hogy akármilyen koszos az egyén, a tetű NEM MEGTEREM benne mint sokan mondják! A tetű nem terem hanem fertőz. Tehát egy ápolatlan egyénben sem terem meg, hanem csak őt is megfertőzi.
Sőt a tetű nem válogat, egy lényeg neki: legyen hajad. Ha nem vagy kopasz akkor nincs menekvés!
Mert ha koszos vagy ha tiszta akkor is belédmegy. Sőt a tisztább hajat jobban kedveli, de a koszos, zsírosat sem veti meg!!

Hogyan előzhetem meg a fejtetű terjedését?
Senkivel nem szabad összebújni, senki mással nem szabad olyan kapcsolatba kerülni hogy a haja hozzám tudjon érni. Mert ha hozzámér a haja akkor a tetű is átmászhat! Továbbá óvakodni kell a hajszálaktól és sokat porszívózni. Mert a hajszálakon serkék is lehetnek. A tetveket és serkéket már felfogja a porszívó (nem úgy mint a rüheket) tehát ha valaki fertőzött a családban akkor jót tesz a gyakori porszívózás.
Mások ruházatát különösen a sapkát, felső ruházatot, kabátot szintén kerülni kell, a gyerekünknek is mondjuk meg hogy senki ruháját ne vegye fel, illetve a kabátját is úgy helyette el az iskolában, oviban ha lehet hogy senki máséhoz ne érjen!! Mások ágyneműje, párnájában is lehetnek tetvek.
A párnát, ágyneműt is át kell mosni 60 fokos vízben!

Hogyan irthatom ki a fejtűt?
A hogyan írtsuk ki a fejtetűt részt azzal kezdem hogy elősszőris mi az amivel ne próbálkozzunk! Tehát a fejtetű kezelése sem olyan egyszerű feladat.
A legnagyobb tévhit az hogy a hajfesték kiöli őket.  De a haj festése sem okoz nekik problémát. Tehát hiába festegeted  a hajad túlélik a tetvek és a serkék is!!!A petróleum, 20%-os tömény ecet hatásos ellenük, de a fejbőrödnek sem tesz jót.

A sima hajmosás akármilyen forrón is mosod, akármilyen samponnal is mosod, akármeddig is maradsz a víz alatt azt is túlélik a tetvek!!!
Tehát ne tedd tönkre magadat hatástalan tetűirtási technikákkal.


A legtutibb házi tetűírtási technika az hogy szinte kopaszra nyírjuk a fejünket. Haj nélkül nem élnek meg. Tehát ez az egyetlen egy bátran ajánlott és biztonságos, tutira hatásos tetűírtás házilag.


Sőt külön megdöbbenés fog érni mikor megveszed a gyógyszertárban a legolcsóbb tetűírtó szereket és azok sem fognak hatni.
Mert sajnos a manapság elterjedt fejtetű írtó szerek ellen már immunisak. Ezt szó szerint kell érteni. Az én gyerekem is volt tetves.

Már az index híroldalon is megjelent hírként, tehát nemcsak béna szülők által terjesztett pletyka hogy immunisak a tetvek:
"Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, mert a vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben." http://index.hu/tudomany/2009/09/17/ellenall_a_fejtetu_a_forgalomban_levo_irtoszereknek/

Ilyen pl a Nittyfor hajszesz is. Immunisak már rá. Tehát nittyfor tetűírtót nem ajánlom, én úgy megöntöztem vele a gyerek fejét hogy szó szerint locsogott tőle a feje.A tetvek meg vidáman szaladgáltak a fején! Próbáltam hogy belocsoltam nittyforral majd zacskót húztam a fejére (csak a hajáig) hogy ne párologjon olyan gyorsan.  Akkor is éltek még a tetvek!
Hasonlóak a tapasztalataim a NIX, Pedex, Hedrin stb tetűírtó nevű szerekkel is.
Szó szerint már kimarta a gyerek fejbőrét de a tetvek akkor is éltek. És ez annak ellenére hogy betartottam a használati útmutatót!!!

És azt is tudom hogy a tetűírtó szerek egyike sem írtja ki a serkéket!

A serkék cementszerű kemény anyagból vannak amik megvédik a petéket és a kifejlődő rovarokat a kikelésig.

Tehát a nittyfor és társaival csak ritkán fogsz sikereket elérni. :-(

Nekem egyetlen egy vált be, és az a Paranit  (paranix) tetűírtó hajolaj. Innen válaszd ki a megfelelőt mert van spray formátumban megelőzésre, aztán ha már van akkor van sima hajrakenős írtásra stb:
http://www.pingvinpatika.hu/borgyogyaszati+termekek/eloskodok+1/
Nem a reklám kedvéért mondom hanem azért hogy ezzel kezdj ha egyáltalán kiakarod őket írtani a gyerekeid vagy a saját hajadból kopaszranyírás nélkül!
A Paranit nem tartalmaz semmilyen rovarirtószert. Összetétele egyedülálló, kókuszolajat és ánizst tartalmaz. Hatásmechanizmusa egyszerű: bekerül a tetű légzőrendszerébe, ahol fulladást és kiszáradást okoz.
A Paranit mindig hatékony marad, ugyanis erre a hatásmechanizmusra a tetvek nem lesznek immunisak.

Tehát ha sikeresen akarod írtani akkor irány a gyógyszertár, paranitet vegyél és azzal próbálkozz.
De a sikerhez ez nem elég!

Mert a serkéket ez sem öli meg!  A serkéket kézzel kell kihúznod a hajból. Le kell húzogatnod egyenként a hajszálakról. Vagy veszel sűrű fogú fésűt (paranithez vehető, meg némelyikhez jár, kérdezd a gyógyszertárost)  és azzal is kilehet őket fésülni.
Sőt ha körömmel összenyomod őket úgy is megtudod őket ölni. Ha pattan a serke akkor az nagyonis élt...

Tehát szó szerint mint a majmok, oda kell ülni a gyerek mögé és szépen szedegetni kifele a serkéket.

Sokak hétvégi foglalkozása ez mostanság...

A probléma akkora hogy már fejlesztettek is ki egy nagyfeszültségű tetűírtó fésűt is..:
http://index.hu/tech/2015/11/05/elkeszult_a_tetugyilkos_plazmafesu/

De sajnos mindig van a közösségben legalább egy gyerek aki leszarja ezt. Nem írtja ki magából, vagy a szülei nem írtják ki belőle.

Régen nálunk az osztályfőnök odarángatta a mosdókagylóhoz és leborította tetűírtóval az ilyen (cigány) gyereket. De manapság ebből óriási botrány lenne, nomeg régen is hatástalan volt mert jó, kiírtotta a gyerekből... de a párnáit, ruháit, sapkáját már nem moshatja ki a tanítónő... és a családtagjait sem tetvetlenítheti tehát a visszafertőződés garantált volt.

Sőt a tetűírtást ismételni kell!
Mivelhogy nem elég egyszer "ráborítani" a tetűírtót! Mert ugye az akkor élőket megöli (jó esetben, de pl paranitnál tutira).
De a serkékben még nagyban fejlődnek az utódok. Azokat nem öli meg egyik szer sem... Még akkor sem ha ezt írja a használati utasítás.
Tehát nem biztos ami biztos hanem KÖTELEZŐEN kell ismételni egy hét után a kezelést!
Mert ha egyetlen egy serke is megmaradt és kikelt utánna kezdődik az egész elölről. :-(
Tehát kötelező az ismétlés.

Sőt ahol én élek (vidék) iskolájába járó gyerekek "félős" anyukái minden hétvégi programjába tartozik a tetűírtás, megelőzés.  Tehát belekalkulálják a kiadásokba azt hogy minden hétvégén minden gyereket ha van benne ha nincs le kell kezelni tetűírtó szerrel. Sajnos ez van, nagyon nagyon gyakori!

Nem szégyen! Nem tehetsz róla. Az tehet róla aki nem harcol ellene!

Sok sikert a védekezéshez!

Írd meg névtelenül tapasztalatodat kommentben itt alul!

139 megjegyzés:

  1. Én is megosztanám a tapasztalatainak. Mi nem a paranit irtót használtuk hanem a Picksan tetűirtó sampont. Ez megelőzésre is jó. És csak természetes hatóanyagú. Sőt egy speciális kivonatot tartalmaz ami csak erre a célra lett kifejlesztve. Nekünk bejött, és van hozzá serkefésű is.

    VálaszTörlés
  2. SZia!

    Köszi a tippeket!
    Erről még nem hallottam! Ez olyan lehet mint a paranit tetűriasztó spray. Csak azzal simán befújod és távoltartja a tetveket.

    De vigyázzunk ezekkel, mert ezek csak távoltartják, de ha már megtelepedett akkor ki nem megy belőled! :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A paranit megelozovel én is fújtam a lányom hajat és még is tetves lett

      Törlés
  3. Szia!

    Megőrülök! 1 hónapja irtom a lányom hajából Pedexel a tetveket. Valahogy mindig visszakerül. Szedegetjük a serkéket is, szinte napi program. De hiába, ha az iskolába szó szerint tesznek erre a problémára. Azóta még 1 db védőnő sem járt arra,hogy megnézze a gyerekeket.

    VálaszTörlés
  4. Hát igen, az iskola az egy átok ilyenkor.
    Akármivel írtod... úgyis visszamegy.
    Paranitet próbáld ki, abba van olyan is hogy riasztó. Tehát kiírtod vele és utánna csak a riasztóval kell fújkálni a gyerek fejét és akkor nem másznak rá.

    A védőnő tényleg szó szerint szarik rá, pedig az új törvények szerint kötelessége intézkedni!

    Ha meg mersz szólni még te vagy a hibás. Ismerős a helyzet... :-(

    VálaszTörlés
  5. Nos akkor hogy is kezdjem??Mi sok mindennel próbálkoztunk.És egyre erősebben az írtás kutatójává váltunk.
    Ha a fejből kiirtod attól még a lakásban bent marad ruha,szőnyeg,plűs,stb.de ezekben leginkább a serke rejtőzik meg.
    a szegfűszeg por és a fahéj keverékének szétszórását javaslom!Nincs olyan pete ami ellent állna neki.legyen az tetű rüh vagy bármi!!!
    Ha a fejből kiirtottad a tetveket akkor ne vegyél semmit!!!!!! Nem tudom milyen sűrűn mosod a hajad de én diófalevelet forráznék le helyedbe minden alkalommal és azzal öblíteném le.Ezzel csak egy a baj!Ha túl világos a hajad akkor hajfestéket sem kell venned:)
    HA NINCS A KERTEDBEN CSOMBORMENTA HÁT SZEREZD BE ÉS ÜLTESS!LEGFŐKÉPPEN A KUTYAÓLAD VAGY JÓSZÁG KÖZELÉBE.DE A LAKÁSBA IS JAVASLOM VIRÁGCSERÉPBE,DE MÉG A ZSÁLYÁT,ROZMARINGOT,KAKUKKFÜVET,CITROMFÜVET,IS.EZEK ILLATOSABBÁ TESZIK A LAKÁST,ÉS TÁVOLABB TARTJÁK A ROVAROKAT! LEGYEN AZ LÉGY TETŰ VAGY BOLHA!DE NÉHA ÉRDEMES EGY KÉT LEVELET SZÉTDÖRZSÖLNI IS.
    MÉG SOKAT ÍRHATNÉK DE REMÉLEM EVVEL IS SEGÍTETTEM VALAKINEK.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó reggelt,olvastam a komentjét,és szeretném megkérdezni hogy a szegfűszeg fahéj keveréket hogy kell alkalmazni és hol?válaszát előre is köszönöm egy szenvedő család :(

      Törlés
  6. Lajos Czakó tanácsait erős fenntartással kezeljétek!!!
    Szegfűszeg, fahéj szétszórása tuti hatástalan. A diófalevél az tény hogy mérgező de az szerintem több kárt okoz mint hasznot.

    A rovarokat, pláne a ilyeneket sajnos nem lehet elűzni különféle növények ültetésével. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A testvéreim tavaly januárban hozták haza téli szünetről iskolába menet a tetűket. Észrevettem,amint az egyik mellettem ült és mászott a haján. Már maga ez borzadály volt. Én még sosem voltam tetves, akkor sem kaptam el,de ez már népbetegség!?
      Hát anyám mondanom sem kell szaladt az orvoshoz, hogy tényleg tetű-e, aztán vette a különböző szereket LITERES kiszerelésben. Heti kétszer is lekente tesóimat (persze magunkat is-nehogy belénk jöjjön) és nem múlt el, nem ölte meg. Régen is volt néha tetű és anyám nagyanyáink szerét elővéve, ami nem más mint petróleum, lekente a két tesóm. Hullottak is a tetvek mondanom sem kell.
      Hatásos "házi" szer-bárki, bármit mond.
      Tény azonban, hogy egy kicsit mar-bár nem lett semmi bajuk.
      És rettentő büdös, de használ!
      Remélem tudtam segíteni. Ágnes

      Törlés
    2. Próbáltad ezeket a szereket? Tapasztalatból írsz? Egyéb esetben bejegyzésed csak fikázás..

      Törlés
    3. Bocs ez a bejegyzés Csuklósbusznak szólt volna, nem ide szántam. De látom, Csuklós gyógyszarügynök, vagy a saját webshopjára akar vevőket fogni...

      Törlés
    4. Igen, próbáltam a szereket. A Nittyfor mellett is vidáman szaladgálnak a tetvek. Sóval nem fröcsögés a post hanem igen, próbáltam a szereket. Sőt különböző kutatások is bizonyítják az igazam hogy a többség ellen ellenállnak a tetvek. Lehet régen jó volt a szer.... de mostmár immunisak rá. De a postban minden le van írva csak figyelmesen el kéne olvasni.

      Törlés
  7. Sziasztok.
    Én már próbáltam a Pedex-et, a Nittyfort, most a Neemoxan-t használjuk, de a folyamatos megelőző kezelés ellenére megint serkét talált a lányom fejében az óvónő ( a korpa mellett, mert a 7 éves gyerek feje a folyamatos tetűirtó szesz használatától korpásodik), ő ajánlotta, hogy vegyek a benzinkúton illatosított petróleumot. Javasoltam, hogy talán a folyamatosan tetves c..... kölyköket kellene eltávolítani az oviból és megszűnne a tetűjárvány is. Mondjuk tavaly nov. óta mászó tetűt nem találtunk benne...Döglöttet sem.
    Anno én is voltam tetves egyszer, nekem nem vettek gyógyszertári cuccot, petróleummal lekenték a fejemet és sűrű fogú fésűvel átfésülték. Szóval ez az utolsó reményem, de nem tudom, hogy lehet-e úgy alkalmazni, hogy nincs dög a gyerek fején, mert már így is tönkre van téve a fejbőre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont azokat próbáltad ki amelyek nemhogy megelőzésre de írtásra sem jók. A petróleum meg mégjobban tönkreteszi majd a fejbőrüket és szintén nem írtja ki. Sőt jó drága is a petróleum.
      Mérgelődni felesleges, bizony a c-kategóriás gyerekek stb de a fehérek is akik lusták írtani bizony beviszik. Tehát egész évben amíg a közösségbe jár a gyerek írtani kell nincs mit tenni.
      Paranit a neve, azt vegyél, az tuti kiírtja, sőt megelőzésre való spray-t is gyártanak amely jó illatú és reggelente csak be kell vele fújni a hajat.
      Petróleumot ne vegyél, sűrű fogú fésűt ás paranitot viszont igen. Kérdezz rá a gyógyszertárban vagy rendelj a netről. Frissítem a cikket, rakok bele linket hogy honnan.
      Sok sikert!

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm. Sűrű fogú fésű van, azt használjuk is a biztonság kedvéért.
      Holnap (is) irány a gyógyszertár.
      Még egyszer köszi.

      Törlés
    3. Bocsáss meg, Csuklósbusz, de nincs igazad.
      Nemrég hozta haza a lányom a tetveket az óvodából, elkapta az egész család (mindenkivel ölelkezett, mire észrevettük. Először a Neemoxant próbáltuk ki, semmit nem ért. Aztán a Paranitot, az sem!
      A lányaim nem mehettek óvodába, mert nem engedték. (A védőnő nem adott papírt arról, hogy tiszták - szerencsére ezt nálunk az óvodában komolyan veszik.)
      Miután két szer sem használt, maradt a petróleum.
      Petróleummal azonban nem csak bekenni kell, aztán jól van! Egy vattát nedvesítettünk be, és jó alaposan beledörzsöltük a hajba és a fejbőrbe a petróleumot. Erre zacskót húztunk, és fél óráig rajta hagytuk a fejen. Kicsit csíp a végére, felhevül a fejbőr és érezhetően melege lesz az embernek, de ennyi "szenvedés" megéri a tetvek kiirtását. Utána hajat mostunk nekik rendes samponnal, majd, miután lemostuk a sampont, ecetes vízzel (1 literbe kb. 1 deci 20% ecet ment) leöblítettük.
      Egyetlen tetűt nem találtunk ezek után senki hajában, és a védőnő sem, így a héten már mehettek óvodába. Ja, és a serkék is leváltak a hajról!
      Eredmény: 1 hét tetvesség, több, mint 6000 Ft gyógyszeripari kenceficékre, és végül kb. 200 Ft értékű petróleummal és ecettel mindenki megszabadult a problémától.

      Odin

      Törlés
    4. Szia! pontosan milyen petroleumot vettél és hol?? már csak orvosit kapni, de az nem írtja, csak a serkét szedi le. KÖSZI HA SEGÍTESZ G

      Törlés
  8. Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ezt leírtad !
    Tegnap szembesítettek a suliba a tetvekkel! Haza rohantam megnéztem és szomorúan szembesültem, hogy a = éves fiamnak akinek olyan sűrű a haja, hogy nem lehet látni a fejbőrét tele van serkékkel. Eszembe nem jutott, hogy én nézegessem, hiszen a 18 éves fiamnak sem volt soha. berohantam a gyógyszertárba és vettem Pedexet - és most olvasom ami írtál! Mégjobban elszomorodtam! Lenyírni nemtudom a haját, mert úgy alszik, hogy hajazza magát! Tehát ha lenyírom akkor tuti nemalszik félévig! Marad az általad ajánlott fortélyok egyike! Remélem, hogy sikerül, mert mára a páromon is találtam kettőt! Bízom benne, hogy valamilyen úton kimásznak az életünkből! Mégegyszer köszönöm a sok jó ötletet és mindenkinek a hozzászólást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm a pozitív visszajelzést, sok sikert az írtáshoz!

      Törlés
  9. Nemrég mi is pont ezzel a problámával találtuk szembe magunkat. Több helyről hallottam, hogy a hedrin nagyon kalsszul 'kinyirja' a tetveket, gyorsan és mégis kiméletesen, mivel nem tartalmaz kémia vegyszereket! (ez nagyon fontos szempont volt nálunk!). Mikor odakerültünk, én nagy hirtelen azt se tudtam mit kell csinálni, de szerencsére van egy nagyon részletes és érthető oldala, ahol minden kérdésemre én választ kaptam. így csak ajánlani tudom mindenkinek.

    VálaszTörlés
  10. Jó, hogy van ez az oldal... Az én gyerekem is vakarózik, nézegettem a haját, de nem tudtam megkülönböztetni a korpát a serkétől. Ez a fenti kép lehetne élesebb (meg persze a szemem is lehetne jobb...) Biztos, ami biztos alapon holnap (is) lekezelem.

    VálaszTörlés
  11. Te a Paranit nevu szert mondogatod kicsit reklamizunek tunik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ez nem reklám, majd ha megtapasztalod hogy pl a nittyforra immunisak akkor majd elhiszed nekem.

      Törlés
  12. Tehát ha lekezelem a gyereket és szedegetem a serkéket utána az elég??a serkék még kikelnek?? pedig állitólag elpusztulnak...ha minden nap kiszedegetem és a megelőző spray-t használom az elég??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A serkékre nem tenném le a nagy esküt hogy azt is kilehet 100%-osan írtani, a serkére csak egy tuti módszer van: kézzel kiszedegetni...

      Törlés
  13. Habár nagyon kevés jön ki de kb.4-5db...de akkor fésülöm szorgalmasan!!mi számit nagyon soknak??a kezelésen túl vagyunk 1napja de nagyon félek, hogy még valaki elkapja a családban a kislánytól...ez az első esetünk vele..tetűt az nincs csak nagyon pici inkább barna serke, az nem fehér??sőt először az hittem hogy kosz:-) remélem időben elkaptuk!!??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4-5db az még kevés. Mikor már szó szerint nyüzsögnek és messziről látni annyira tele van az ember feje... na az már nagyon sok. A serke igen, fehér színű, barnával még nem találkoztam.
      Figyelj oda rá, kezelgesd mert ha teljesen ki is írtod nehogy visszajöjjön az iskolából...

      Törlés
    2. Sziasztok,
      a serke akkor barna, ha kikelt, vagy ha sikeresen elpusztult valami irtoszer miatt.

      Törlés
  14. Nallunk Egy eve vendegeskedik ez a parazita!!!
    3lanyom van tobnyire hosszu hajal + en!
    Nallunk az a gond hogy ha beloluk ki is szedem az eloskodoket belolem nincs aki kiszedje (az en hajam is hosszu) es ha ki is irtom visszaternek. a hatam mar tropara ment a sok gornyedesbe.
    Probaltam sok keszitmenyt nemejk eleg jo volt de nem tul tuti(koztuk a Nittyfort is-elnezest de igazatok van szart se er)
    De mert nem Magyarorszagon elek nem juthatok hozza akarmihez plusz a penztarcam sincs tomve bankokkal.
    Nagyon orulnek egy hazilag elkeszitheto modszernek. Most a majonezest kiprobalom aztan ha nem meg tovabb probalkozok! Mi mast tehetek?!
    Nallunk mar volt 19is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg is őrülnék, ha 1 évig vendégeskedne...Szerencsére mi 2 kemény hét alatt kipusztítottuk:) kopp-kopp-kopp

      Törlés
    2. Az én hajam is derékig érő, a férjem nem szívesen foglalkozott a tetveimmel...ezért én éjszakába nyúlóan balzsamoztam, eceteztem, fésülgettem éjjel-nappal. Kénytelen voltam segíteni magamon, mert egyszerűen rosszul voltam az egésztől, attól, hogy esténként éreztem, hogy mászkálnak a fejemen és szívják a vérem:(

      Törlés
  15. Én is köszönöm blogodat, sokat segített. Pár napig viszketett a fejem, ekcémára vagy gombára gyanakodtam, de a párom észrevett rajta kis bogarakat. Nagyon megrémültem, főleg azért nem tudtam mi, mert nálunk nincs gyerek, de több gyerekkel is szoktam játszani, nem tudom melyiknél volt, még kiderítem. Gyanakszom arra is, hogy nyaraláskor kalapokat próbálgattam. Szóval nézegettem milyen szerek vannak, és végül, főleg ennek a blognak a hatására és mert érzékeny a bőröm, Paranit lotion-t vettem. A kezelés után hajmosásnál és fésülgetéssel potyogtak ki a kis élősködők minden állapotukban, serke, lárva, tetű. Mind döglött volt. A párom nem kapta el, gyanítom azért mert mindig zselézi a haját és azt esetleg utálják. A Paranit hatóanyaga egyébként a dimenticone, azaz szilikon, hajzselékben is szokott hasonló összetevő lenni. A lényeg, hogy bárki elkaphatja a tetvet, nemcsak gyerek. Sajnos a paranit riasztóra allergiás vagyok, kipróbáltam viszketek tőle.

    VálaszTörlés
  16. Mi a helyzet a domestos-szal? Az nagyon gaz ha a gyerek fejet azzal mosom meg? Az fix hogy megoli oket 5mp alatt, de mi lesz a serkekkel? Nem veszelyes a gyerekre a vegyszer? Mar 6honapja van lassan a gyereknek (nem az enyem) es nem tunnek el.. minden hatastalan... help

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne mond azt hogy a paranit nem írtja ki őket! Vegyél paranitet, netről is rendelhető ha nincs pofád kérni a gyógyszertárban. Amúgy nem sokkal drágább mint a domesztos.
      Amúgy még abban sem lennék biztos hogy megöli őket. A rühesség ellen is hiába öntögeti az ember a bőrét tömény hypóval, az sem hat.
      A domesztos csak felmarná a gyerekek fejbőrét majd mikor elkezd hámlani meg vakarja a fájdalomtól stb akkor még csak jobban tele lesz serkének kinőző bőrkékkel a fejük. Nem éri meg.
      AKi 6 hónap alatt nem írtja ki az nem is akarja. Szabad szemmel is láthatóak, ennyi idő alatt kézzel is kilehet szedni. Amúgy vágd kopaszra, az tutira használ és olcsóbb meg jobb mint a domesztos.
      Mert aki 6 hónapig nem tudja kiírtani annak a lakása, családja is televan. Hiába írtod ki a gyerekből domesztossal vagy akármivel, ha visszafertőződik a családtagtól, ruháktól stb stb. Ez komplex feladat, ha simán leborítod domesztossal az nem hozná meg a várt javulást. Normál tetűírtó de mindenkire, aztán lakásfertőtlenítés is. Meg persze kézi serkehúzogatás.
      A domesztos az idióták, lusták, fillérbaszók módszere. Ennél még a kopaszranyírás is okosabb megoldás.

      Törlés
    2. Szerintem a hypo hatásosabb xD

      Törlés
    3. A saját gyereked fejét is megmosnád Domestosszal? És a sajátod? Akkor használd a zéró vízkőt, az mindent visz :)

      Törlés
    4. Ne viccelj! Ilyet nem tehetsz a gyerekeddel! Ennyi erővel sósavval is leöntheted! Az viszi a gyerek bőrét meg haját is!

      Törlés
    5. Ez alapos munkat igenyel, kiirtani, es kiszedni, es ellenörizni!!!! Nem olyan trefas dolog ez.
















      Törlés
  17. Domestossal a gyerek fejét?!!! Normális vagy?!!!

    VálaszTörlés
  18. A tetű hagy maga után csípést? Rendes szúnyogcsípés szerű viszkető duzzanatokat? Én ma észleltem, de nincs aki megnézze. Holnap a védőnő, ha veszi a fáradtságot...
    ha valaki nézi, köszönöm a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ilyet nem hagy. Azok a duzzanatokat valami más okozhatja. De ettől még lehet tetves is. :-(

      Törlés
    2. Tapasztalatból írom, hogy igenis lehetnek csípések a tarkón és a fül mögött a tetűtől. Én innen állapítottam meg, hogy a gyerekeim bizony fertőzöttek lettek. Az iskolában tudják is, hogy ki a fészek, de sajnos azok a szülők nem foglalkoznak a gyerekkel, úgyhogy én felkészültem a legrosszabbra. Az első két sokkon már túl vagyok, most már az elszántság van rajtam, hogy tetű egy darab sem maradhat. A serkék miatt négy naponta irtószert használok, aztán még gondosan átnézem a gyerekek fejét, és ami életben maradt, azt kinyírom.

      A csípésekre visszatérve: ezek pici piros pöttyök, melyek szintén viszketnek. Nincs közepe, mint a szúnyogcsípésnek, de ez is nagyon tud viszketni. Talán ez a szerencse a fertőzésben, mert a csípések láttán biztosan tudni fogod, hogy élősködő költözött a fejedbe, így az ellenszert is tudod.

      Az egészben az a legszörnyűbb, hogy fejtetűt nem érzed, alig látod, csak viszket. :(

      Törlés
    3. Kis piros csípéseket én is láttam a szőke hajú lányom fejbőrén, és amit a blogból hiányolok (bocsi, ha mégis megemlítetted) a tetű mákszemhez hasonló ürülékét. Mert ahol ott az ürülék (fejbőrön, vagy fésüléskor kipottyan a mosdókagylóba, akkor bizony ott a tetű is.

      Törlés
  19. Sziasztok!!! Olvasgatom ki milyen praktikákat tud és használt, amit Én próbáltam senki sem írta le, ezért megosztom veletek.Annó Én is minden létező patikai cuccot megpróbáltam. Sajnos mi is sokat szenvedtünk a paraziták miatt , Év elején is volt akkor adtak 1 olyan tanácsot ami nagyon bevált, ecetes víz...amit rajta hagytunk és zacskót húztunk a lányok fejére kb 30 percre , a tetveket megölte ugyanúgy mint bármelyik vegyszer!!! Igaz a serkéket fésűvel és kézzel távolítottam el , de hatásos volt , igaz kb 1 hétig mindennap hajkezelés serke-fésűvel.Ágyneműt mindent mostam amit csak lehetett és porszívózás ezerrel.Persze folyamatosan néztem , nem volt... akkor megszűnt a gond.. Persze most újra suli és vissza tértek :-( Úgyhogy újból minden.... Remélem valamit segítettem ezzel a kis házi praktikával :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a 20%-os ecet nagyon kicsit hígítva eléggé hatásos tud lenni.

      Törlés
    2. Na ja, de mi van a kimart fejbőrömmel...? A sok ecet, tetűirtó megtette hatását, 3 olyan seb van a fejemen...begyógyulni nem tud, mert valahogy mindig belekapok a fém tetűfésűvel...

      Törlés
  20. Sziasztok!
    A diszkréció nagyon fontos, ezért én úgy választottam szert, hogy az szagtalan legyen, de mégis hatásosan elpusztítsa a tetveket. a hedrin ilyen, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek ugyanúgy fontos a diszkréció!

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok!
    A barátnőm szociálisan hátrányos gyermekek között tölti le a gyakorlatát. Az egyik alkalommal ő is elkapta a tetvességet. Azonnal a patikába siettünk, ahol megvettük a Hedrint. Bekentük vele előírás szerint (tehát ismételtük is 7 nap után).
    Épp a mai napon viszont arra lettünk figyelmesek, hogy ismét mászkálnak a tagok a hajába. A problémát az okozz,a hogy mindösze 2 darabról/főről van szó, és korábban sem találtunk többet ennél. Az alaposság hihetetlen mértékével néztük át a haját, és a néhány darab tetü kivételével egy darab serkét sem találtunk!
    Amit találtunk az viszont a "tojás", vagy "pete" vagy tetű-baba, nevezzük ahogy akarjuk. EZ viszon olyannyira apró, hogy a csak a zseniális látásomnak köszönhetően vettünk észre pár darabot, ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy barátnőmnek nagyon dús és nagy a haja, amiben a tetű babák ellen szinte teljesen hatástalan a szűkfogas fésű!
    Mit lehet tenni?
    Köszönöm a válaszokat, értékelem segítőkészségetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MÉg annyival kiegészíteném a dolgot, hogy természetesen amennyiben nem muszály, nem szeretnénk megvárni hogy kikeljenek!

      Törlés
  22. Prevenció lehet még egy nagyon hétköznapi dolog is: a HAJSÜTÉS! A hajsütő, hajvasaló ideális lehet a "tojások" elpusztítására! Kellő alapossággal feltudjuk hevíteni vele a haj hőmérsékletét, és ezzel elpusztítani a tetű-babákat. Felhívnám viszont a figyelmet arra, hogy ez csak kiegészítő beavatkozás lehet, mivel a fejbőrhöz,és ahhoz közel a hajvasaló nem alkalmazható. Ám azok számára, akiknek hosszú a hajuk, nyugodtan megér egy próbát.Ha nem teljesen hatékony is, azért tetű-klán esélyeit mindenestre csökenti

    VálaszTörlés
  23. A hajvasaló vált be nálunk is. A serkéket egyik szer sem pusztítja el a paranit sem, és az is lemarja a bőrt a gyerek fejéről, amióta használjuk korpás lett a 7 éves lányom haja.

    VálaszTörlés
  24. Ide is leírom: petróleum és ecet!

    Nemrég hozta haza a lányom a tetveket az óvodából, elkapta az egész család (mindenkivel ölelkezett, mire észrevettük. Először a Neemoxant próbáltuk ki, semmit nem ért. Aztán a Paranitot, az sem!
    A lányaim nem mehettek óvodába, mert nem engedték. (A védőnő nem adott papírt arról, hogy tiszták - szerencsére ezt nálunk az óvodában komolyan veszik.)
    Miután két szer sem használt, maradt a petróleum.
    Petróleummal azonban nem csak bekenni kell, aztán jól van! Egy vattát nedvesítettünk be, és jó alaposan beledörzsöltük a hajba és a fejbőrbe a petróleumot. Erre zacskót húztunk, és fél óráig rajta hagytuk a fejen. Kicsit csíp a végére, felhevül a fejbőr és érezhetően melege lesz az embernek, de ennyi "szenvedés" megéri a tetvek kiirtását. Utána hajat mostunk nekik rendes samponnal, majd, miután lemostuk a sampont, ecetes vízzel (1 literbe kb. 1 deci 20% ecet ment) leöblítettük.
    Egyetlen tetűt nem találtunk ezek után senki hajában, és a védőnő sem, így a héten már mehettek óvodába. Ja, és a serkék is leváltak a hajról!
    Eredmény: 1 hét tetvesség, több, mint 6000 Ft gyógyszeripari kenceficékre, és végül kb. 200 Ft értékű petróleummal és ecettel mindenki megszabadult a problémától.

    Odin

    U.I.: természetesen minden használt ruha, ágynemű ment a mosásba, 60 fokon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 liter petróleum 800 Ft-tól indul. Nem sokkal kerül többe a paranit de az legalább biztosan nem okoz allergiás reakciót. A petróleum, ecet lehet hogy hatásos de veszélyes is. Ebben igazad van, javítom a cikket mert többen a gyakorlatban is bemutatták hogy a 20%-os ecet is kiöli őket.

      Törlés
    2. Köszönöm a visszajelzéseket!

      Törlés
    3. 100 ml Paranit 3000 Ft. Nem kerül sokkal többe?

      Törlés
  25. Petróleum és ecet kombo,ahogy Odin mondja.

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok!

    Szeretném megosztani én is a tapasztalataimat veletek, hátha segíteni tudok.
    Nekem két iskolás lányom van, és sajnos pár hete mi is azt vettük észre, hogy a nagyobbik lányom nagyon vakarja a fejét. Sajnos a gyanú beigazolódott, mikor kifésültem a tetűfésűvel, csak úgy potyogtak ki a nagy dögök. Megnéztük a másik gyerkőc fejét is, nála is voltak, bár nem olyan nagy számban. Gyorsan gyógyszertár, vettünk Pedex-et. Lekezeltem őket, csak hullottak ki az állatok a hajukból. Mivel mindenhol azt írták, hogy a Pedex kiirtja a tetűt és a serkét is, a következő héten nem is néztem át a hajukat. 1 hét múlva, gondoltam újból átnézem, csak a biztonság kedvéért. Elhűlve láttam, hogy tele van a hajuk serkével, bár élő dögöt nem találtam. Újból vettünk Pedex-et, de most az 1 literes kiszerelést, mert jóval olcsóbb, és a lányoknak persze hosszú a hajuk. Innentől kezdve kezelés kétnaponta, görnyedés naponta 2-3 órán keresztül egyik nap az egyik, másik nap a másik gyerkőc feje fölött, mivel addig tartott a serkék egyenként történő kiszedegetése. Azt mondanom sem kell, hogy mindkét lánynak szőke a haja, úgyhogy a serkék felfedezése nem kis teljesítmény volt. Végeláthatatlan küzdelemnek tűnt, arról nem is beszélve, hogy ezidő alatt hányszor cseréltünk ágyneműt, mekkora mennyiségű ruhát, ágyneműt és plüssállatot mostunk és őszintén szólva én is az őrület határán voltam, mert már idegileg sem bírtam azt elviselni, hogy minden napom serkeszedegetéssel telik. Pár nappal később az egyik gyógyszertárban kértem segítséget, mivel sok jót olvastam a Paranit samponról. A patikusnő esküdött rá, azt mondta, hogy ez meg kell, hogy oldja a problémát. Azóta többször megmostuk a hajukat vele, és a hozzá csomagolt serkefésűvel! rendszeresen átfésültem a hajukat, most ott tartunk, hogy a kisebbik lánynál már egyáltalán nincs serke, a nagyobbiknál is csak hármat találtam, ami valószínűleg eddig nem lett kiszedve, és ottmaradt a hajon. Őszintén merem mondani, hogy nekünk a Paranit volt az, ami kiirtotta a mind a tetűt, mind a serkéket. A Pedex csak a tetűt öli meg, viszont elengedhetetlen a haj SERKEFÉSŰ-vel történő rendszeres átfésülése, mert ez tényleg kiszedi a serkéket, szemben a műanyag tetűfésűvel, ami csak a tetűt fésüli ki. Próbáljátok ki! Nem olcsó, én 3.300.- Ft-ért vettem a Paranit sampont, de ebben benne volt a serkefésű is /ami egyébként külön kb. 1.100.- Ft-ért kapható/. Remélem tudtam segíteni nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én írtam a legelején hogy csak és kizárólag a Paranit.... nem reklám de erre még tényleg nem immunisak!

      Törlés
    2. Hol lehet ezt a szert megvenni??

      Törlés
    3. Gyógyszertárban lehet megvenni, mint ahogy írtam is :)
      Szerintem egy próbát mindenképp megér, mert bár nem olcsó, mégsem vegyszer, így se nem marja ki, se nem teszi tönkre a fejbőrt. Azt sem állítom, hogy elég csak egyszer elvégezni a kezelést, mi is a biztonság kedvéért 4-5 naponta megismételtük, de az biztos, hogy ez volt a leghatékonyabb szer, amit kipróbáltunk.

      Törlés
    4. Február óta küzdök a két hosszú hajú lányommal a tetűk ellen, a Paranitot háromszor kentük be, mindannyiszor olyan olajos volt a hajuk, hogy napokig szégyenkeztünk... Semmi. Húzgáljuk a serkéket, pár napig örülünk, hogy megcsináltuk, szuper, aztán egyszer csak megint viszketni kezd a gyerek... Unjuk, utáljuk, marad a petróleum, holnap megvesszük. Talán vége lesz.

      Törlés
    5. patikában nagyokos !!!

      Törlés
  27. 0.5 mm-re nyírás már elég védekezés? Mindig ennyire nyíratom le a hajamat, elvileg így védve kéne legyek.

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok.Én is ezzel a problémával küzdök.Az egyik kislányomon vettem észre,hogy tetű van a hajában.Sok Mindent ki probáltam,de csak ideiglenesen volt jó,aztán kiderült,hogy az én hajamban is van kisebb nagyobb bogárka.A hedrint és Neowant használjuk és nem tudom,hogy mi lesz az eredménye,de eléggé viszket.

    VálaszTörlés
  29. Témába vág:

    http://indavideo.hu/video/South_Park_-_11_evad_3_resz_-_Tetves_csapasok

    Az, hogy legyeken utaznak egyik fejről a másikra vajon igaz lehet?


    VálaszTörlés
  30. Egy két ötlet ami talán segít. Ajánlották, hogy zseblámpával keressük a tetveket és serkét úgy könnyebben észrevehetőek vagy napfénybe állva, illetve írtás után használjunk hajbalzsamot és úgy fésüljük ki a hajat igen sűrű fogú fésűt haszálva, de nem speciálisat. Tapasztalat az itrószer nem ölte meg a tetveket, de utána megmostuk a hajat bebalzsamoztuk és úgy fésültem a gyerek félhosszú igen sűsű haját. Háromszor ismételve, szépen az összes bogárkát kiszedtük, és nagy meglepetésre serke is alig maradt, legalább is a bogarak számához mérten igen kevés volt. Valószínű lecsúsztak a hajszálakról. Nekünk ez így bevált. Ja és tetűvész esetén, jó a hajgumi és fonott haj.

    VálaszTörlés
  31. Hát nálunk is visszatérő probléma ez az iskolában. Amit mi mindig megismételünk minden irtás után, az a leges leginkább bevált módszer nálunk.
    A gyerekek fejét bekenem hajpakolással, de olyan vastagon, hogy szinte a hajuk sem látszik ki. Ezt szoktuk még tetézni egy nylonnal és így maradnak kb 2 órát.
    Ez alatt a serkék is elpusztulnak.

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok, lányom is iskolából hozta haza. Most küzdünk kerek 1 hónapja...Pedex megölt minden tetűt, de a serkéket nem. Serkét kézzel lehúzogatom.
    Én már nagyon dühös vagyok, mert folyamatosan ellenőrzöm a gyerek haját, mégis előfordul, hogy semmit nem találok benne, ami élne, mégis másnap élő tetű esik ki a fejéből hajkefézés után. Lehetséges, hogy gyerek közösségből képes nap mint nap újabb élő tetűt hazahozni???
    A védőnő nem talált az osztályban tetűt, legalábbis senkit nem zárt ki a közösségből ideiglenesen. A gyerekem csak hordja és hordja haza a tetvet. Érdekes módon én nem kapom el.
    Próbálkozom innentől kezdve én is más módszerekkel is, és jelzem az eredményt.
    Krisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok, 1 hónapos tetvességen van túl a 12 éves nagylányom.

      Végül is 1 kímélő dunszt pakolás segített, amely sztem megfullasztotta a néhány megbúvó serkét: ricinusolaj + teafaolaj + levendula olaj + eukaliptusz olaj + bármilyen hajbalzsam. Egész éjjel volt a fején nylon alatt + sapka. Nem szárít/mar, mint a gyógyszertári kemikáliák. Hetente többször is be lehet pakolni vele a gyerek fejét.
      Nem mellesleg, a pakolás után a haj illata olyan, amit a tetvek nem bírnak, tehát a suliban nem másznak át másik gyerekről a tetvek, mert nem szeretik a teafa olaj, eukaliptusz szagát.
      Ez a dunszt megölte az élő tetveket is. Én nagy gondot fordítottam a serkék levadászására is, hiszen a serkéből kikelő tetű ifjonc alig észrevehető a hajban, mert kicsi és felveszi a haj színét.
      Nagyon fontos viszont a napi többszöri hajkefézés, fésülés, reggel/délben/este a fürdőkád fölött, hiszen így derül ki, tetű lakik-e/szaporodik-e még a gyerek fejében.
      Ráadásként: hosszú hajúak közösségben mindig fogják össze a hajukat, így szinte lehetetlen visszafertőződni.
      Mi amúgy már a rühatkát is leküzdöttük, ott is kommenteltem.
      Krisz

      Törlés
    2. Sokadszorra is visszafertőzték a lányomat.
      Plusz: amíg élő serke marad a hajban, akár 1-2, addig nincs vége a tetvességnek, hiszen az élő serke kikel és tetű lesz, aki pedig kezd petézni.
      Tapasztalatom: a serkefésű, ami iszonyúan sűrű fogazatú, is átengedi a kisebb serkét, azaz, nem húzza le a hajról, ezért még serkefésűzés után is át kell nézni a hajat.
      Krisz (újból)

      Törlés
  33. Sziasztok.
    Egyik reggel a 8 éves kislányom azt mondja nekem: anya, valami bogár van a kezemen, remélem nem a fejemből esett ki......
    Így indult az egész.
    Tudni kell hogy én is és a két testvérem is felnőttünk ùgy,hogy soha nem láttunk ilyet de még anyukám se.
    Na mondanom se kell, hogy reggel fél 7kor az agyvérzés kerülgetett mikor megnéztem a lányom haját.
    Aztán a szívroham mikor belegondoltam hogy egész héten velem és a 19hónapos testvérével aludt egy ágyban....
    Nekem is és a lányomnak is fenékig érő hajunk van és nem kevés.
    Na levetkőztettem a gyereket,beleraktam a kádba és a létező összes mòdszert kipróbáltuk.
    Hatástalanul....
    Reggel fél 7-től délutàn fél 5ig.
    Mikor ötödjére mentem a gyògyszertárba aznap már nagyon kiborulva,akkor kaptam nem kevés pénzért a PARANIT sprayt fésűvel.
    És hurrá,használt!!!!
    Az egyetlen ami használt!!!
    Remélem tudtam segíteni!
    Tudom ritka sz*r mikor òrákig ott kell gubbasztani a már síró gyerekkel, úgyhogy ne kísérletezzetek,hanem PARANIT!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  34. sziasztok.

    Elmentem gólyanapra, tiszta volt a fejem de már mire haza értem tetves voltam.

    VálaszTörlés
  35. Én teljesen ki vagyok készülve.Akármit csinálok nekik . Egész nyáron nem birtam kiírtani.Kész feladom!!!!

    VálaszTörlés
  36. Én is kivagyok. Másfél hónapja megy a küzdelem. A paranit jó. Kinyírja a tetveket. Kifésülöm tetűfésűvel, egy hétig minden nap órákig bogarásztam a gyerek fejét a napon, hogy van-e benne. nincs. örülünk. Aztán jön a nevelt lányom, újrafertőz. Oké, kezdjük elölről, két gyerekkel. Kiszedegetem, kiirtom, riasztom. Múlt héten szombaton is paranittal mostam a haját (ez már a 7. nap volt, nem láttam semmit a hajában, de a biztonság kedvéért megcsináltam), kimostam mindent 60 fokon, porszívóztam. Átnéztem, semmi. Egy serke sem (ami nyilván nem 100% csak 99). És tegnap megint volt benne egy darab dög és 12 serke. Megint irtottunk, de már a sírás kerülget. Honnan a francból????? Iskolából? Hogyan tartsam távol a dögöket? Most vettem egy illóolajos fejtetű riasztót, mert a paranit riasztójától olyan a haja, mintha zsíros lenne, meg koszos... nem értem. Mit csinálok rosszul, hogy 2 hét után mindig megjelenik 1 darab tetű??? 2-3 naponta nézem át a haját, nem látok soha semmit, csak amikor már megint friss fertőzés van. Összeszedi? Hogy előzzem ezt meg? a Lányomat is igen megviseli, tegnap már sírt is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, én márciustól júliusig küzdöttem, u.is ez idő alatt a legjobb barátnő fertőzte vissza nap, mint nap, akinek az anyukája szarik a gyerekre, ezért nem "vette észre", h a lánya hónapok óta abnormálisan vakarózik. Akkor számoltam fel a tetvet sikeresen, mikor az említett legjobb barátnő ki lett zárva a társaságból, azaz karanténba helyezték, és eredményesen kiirtották.
      Szóval, amíg a közösségben egy valaki is tetves, nem szűnik meg.
      Tanács, ötlet: ha sok a serke, nagyon nehéz, és hosszadalmas egyenként lehúzni, közben eltűnik, leesik stb., ilyenkor a hajszálon kell szétnyomni, hogy ne tudjon kikelni, ha már szétpukkant, nem érdekes, ha a hajszálon marad, mert nincs benne élet, ergo nem kelhet ki.
      Krisz

      Törlés
    2. Ez bizony egy hosszú és nagyon idegölő feladat. Én a kisfiam fejével járok így, a mai napig. Nagyon tiszta feje van, egy szem korpa sincs benne, mégis megfertőződik, szinte két naponta irtom a fejéből. Sírás már nálunk is van. Én úgy nézem át a fejét, mintha be akarnám festeni neki. Vékony tincseket fogok és lapozom a tincseket, egyik oldalról a másikra. Így láttam a dögöket és a serkéket is. Átérzem a rosszullétet, hiszen sokkot kaptam, mikor megláttam ezeket a dögöket, de kopaszra nem nyírhatom a haját, és a húgának sem, hiszen egyrészt hideg van, másrészt, amíg van kopaszság mellett más megoldás, addig én kipróbálok mindent. Nekünk a Pedex bevált, bár a korpásodás már nálunk is jelentkezett. De muszáj irtani!

      Törlés
  37. Fejtetűtől szenvedők!!!
    Amíg közvetlen környezetben van a tetűgazda, azaz az a személy, aki nem irtja magából a tetvet, addig hiába próbálkoztok, folyton, azaz folyamatosan vissza fog benneteket fertőzni. Tetűtől csakis úgy lehet megszabadulni, h irtom + elhatárolódom a tetűfészektől. Hiába irtja ki vki, ha utána a gazda/hordozó ismét visszapasszol 1-et. Elég egyetlen egy tetű, h újrainduljon a szaporulat a fejeteken!
    Tavasztól nyár közepéig küzdöttem, mikor is kiderült, h egyetlen gyerek terjeszti hónapok óta, akiből viszont nem irtják, mert nem veszik észre a kedves szülők. Egy egész közösséget tetvesített több hónapon át: kiirtottuk, mi odafigyelő szülők nagy nehezen, tiszta hajjal ment suliba, estére megint 1-2 élő tetű jelent meg, serke sehol, tehát élő tetű mászik át a fejre/ruhára, aki majd kezd petézni és szaporodni az adott hajban.
    Közösségben riasztani kell a védőnőt, aki átnézi a gyerekek fejét.
    Riasztani kell az összes szülőt, minél többen figyelnek a gyerekükre, annál hamarabb lezajlik a járvány.
    Ki kell nyomozni, ki az, akit hanyagolnak otthon, ezért hosszú ideig hordozza a fertőzést, viszont az ilyen gyerek/ember SOKAT VAKARÓZIK, hiszen az ő fejében teltház van, régóta.
    Ha vkinek kérdése van, szívesen válaszolok. Többhavi irtás, tapasztalat, anyagok kipróbálása, utánaolvasás fejtetű témában......felkészültté váltam.
    Kriszt

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok!
    6 éves kislányom szedte össze a bogarakat,kiírtottam neki pedexel,kb 1 hétig semmi aztán megint találtam neki benne serkéket.Most lekezelném a fejét ezzel a paranittal.Kb hátközépig érő haja van,egy adag ebből a szerből elég lesz neki?Melyik fajtáját ajánljátok?

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!
    Először is...3 gyerkőcöm van,és a két lánykám hozta haza ezeket a kis tetűket,ezen a héten hétfőn..még aznap vettem Neemoxant,többször átfésültem,majd serkézés...majd mindenki kezelése itthon..másnap ugyan ez..hatásos is volt,mert minden nap vagy másfél két órán át szedegettem a serkéket a lányokból/fejenként/ ja és a nagyobbik lányomnak derékig érő haja volt...mert még az nap levágtam neki állig érőre..ez is sokat segít!! Harmadnap hozattam a férjemmel Paranitot..avval mostam meg nekik ,előtte serkézés..utána serkézés..és ma voltunk védőnőnél..1-et találtunk még a kicsinél és 1-2 a nagylánynál amik már természetesen nem éltek..holnap újra kezelés,serkézés..hétfőn megelőző sprével indítunk a suliba!Persze mindent kiporszívóztam,ágyneműket még az nap lehúztam,paplant párnát,széket,fotelt,kanapét,ágymatracot,mindent amit tudtam befújtam Bio -killel..95 fokon mostam ki minden kabátot,sapkát,sálat,ruhát ami érintkezhetett a fejükkel/még a saját ruhámat is kimostam/..engem is megnézett 2x a védőnő,azt mondta nincs bennem...viszont én kezelem naponta magam..utálom őket.. hétfő óta nincsen nappalom ,éjjelem ..egész nap forog a mosógép..soha nem volt senkinek a családban/nekem gyerek koromban 1x/,,,jövőhéten is kezelem őket..eddig 12800 ft ,de nem érdekel a pénz...nem szeretnék még 1x találkozni a tetvekkel!!!

    VálaszTörlés
  40. Mi lehet az a min. rövid haj, amiben még nem tudnak megtelepedni? Nőknél ugye nem igazán jó alternatíva, de férfiaknál nullásgéppel 100%-ban írtható ha nincs haj nincs tetű sem. Nekem fél mm-es rövid hajam szokott lenni általában, az elég lehet vagy vágjam még rövidre? A környezetemben volt tetűvész, de eddig megúsztam. De amint a a gyanú legkisebb jele is feltűnik azonnal a nullásgép után fogok nyúlni.

    VálaszTörlés
  41. gaz a tematok nagyon attol h cigany vagyis roma valaki nem szaz h o a tetves ... hanyadek az a valaki aki kommentelte a tetu kiirtasat "Régen nálunk az osztályfőnök odarángatta a mosdókagylóhoz és leborította tetűírtóval az ilyen (cigány) gyereket". Lehetseges hogy akkorjaban a ciganygyerek kaptal el toled!!! Te paraszt!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy rajtam kívül más is észrevette és szóvá tette ezt. Jelzem, a tetvek, a hozzászólókkal ellentétben nem rasszisták, simán belemennek a szép fehér gyerekbe, meg a barnába, sárgába, zöldbe is. A tetű mindenkit szeret, csak a kopaszokat utálja (ennyivel még különb is a hozzászólóknál). Megjegyzem, a hozzászólók között is vannak páran, akiknek a gyereke hónapok óta tetves, és simán járatják közösségbe. Gondolom, a saját logikájuk mentén ők mind cigányok. Vagy gondolják, hogy az ő tetveik nem fertőztek meg más gyereket?
      Végül pedig, nálunk az óvodában, ahol igazi kis deprivált, putriból érkező cigánygyerekek is voltak, sosem volt tetű, most pedig az elit iskolában a szép szőke gyerekek között van. Ennyit erről.

      Törlés
    2. A hozzászólásnak részben adok csak igazat!

      A tetvek valóban nem rasszisták, azonban az emlegetett-, szidalmazott-, népcsoport tagjai közt jelentősen nagyobb azoknak a száma, akik konkrétan nem foglalkoznak a gyerekeikkel, (Szegények, esetenként trehányak, vagy lusták) ergo a tetű probléma nálunk akár EGYetlen ilyen család miatt is megoldhatatlan harcban fuldoklik!!!!
      Azt gyanítom, hogy az ország más megyéiben a helyzet szintén hasonló, avagy rosszabb képet mutat!
      Akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek az, az a hőbölgés, és védekező írkák helyett asszimilálódjon végre az átlagemberek elvárásaihoz, vagy a saját népcsoportjának érdekeit védve a saját fajtáját utasítsa inkább rendes magatartásra, ezzel megelőzve a lehetséges támadási felület kialakulását!!!

      Nálunk a védőnő is engedi a tetves gyermeket iskolába járni, és szórólapot küldenek a nemtetves családoknak, hogy vegyenek mindenféle tetűmegelőző sampont, vagy sprayt!!!
      A 21.században ez vicc!!
      Győr!!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
    3. ... kicsit folytatom a gondolatmenetemet, mert nemigazán hagy nyugodni a probléma a fejtetűvel, illetve ezzel a romakérdéssel!
      Az én gondoltamenetem szerint, ha az az egyébként ki kell mondani, hogy romagyerek továbbra is tele tetvekkel jár iskolába, akkor a romakérdés, illetve a BÉKE érdekében a többi ne járjon???????
      Ezzel megelözhetnénk talán átmenetileg a teljes lakosság eltetvesedését, ha nem járnánk játszótérre, és közületi intézményekbe, de még orvosi rendelőbe sem....
      Azért ezt talán nem kellene....
      Az illető roma, vagy sem, ha teves ne járhasson iskolába, amíg tetves, ha már megbízhatóan, igazoltan bizonyítja a "tisztaságát, akkor természetesen azt mondja mindenki, hogy o.k. de addig csakis azt tudom mondani, hogy az osztályban, illetve az iskolában már bőségesen többszázezres nagyságrend felett tart az egyébként végeláthatatlannak tűnő összköltség egyetlen trehány nemtörődöm (egyébként tehetős) roma család miatt, ami a közösségnek sem, de a szóban forgó romagyereknek sem jó!!
      Ez nem rasszizmus, ez sajnos tény!!!!!!!!

      Törlés
  42. Ez egy kibaszott reklam
    Hany okor vehette meg a paranitot
    Paranit paranit
    Nem eleg h tetvesek vagytok de hulyek is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.Nem tudom mennyire reklám viszont van valóság alapja!Az én lányomban is volt serke,nem is kevés!Derékig érő világosbarna hajú kislány!Az első szer amit itt a falusi gyógyszertárban ajánlott a hölgy a Paranit volt!Nem olcsó a Pedex-hez képest,de szépen ki tudtuk vele írtani a hajából az összes kis dögöt!Az óta az oviban harmadszor ütötte fel a fejét a tetvesség.Mi használjuk a megelőzőjét és láss csodát!Nem is fertőződött vissza!Nem merek számolni mennyit költöttem már a megelőzőre,de legalább nem vagyunk tetvesek!

      Törlés
  43. Engem az érdekelne, hogy ok, hogy az ágyneműt 60fokon mosom, de a gyerek ruháival mit csináljak, azt nem moshatom 60 fokon, meg azt írtad, pl. hajmosáskor sem számít mennyit van a haj víz alatt, akkor is túlélik.... A ruháknak elég egy mosás?

    VálaszTörlés
  44. Én is így jártam a kislányommal de vettem Paranitot( sampon) és az nagyon jó mert nem is maradt a hajában semmi. Egyből ki hozta neki a bogarakat! Jó találmány és ajánlom mindenkinek! Egy jó tanács: mi előtt szárazon be kenned neki a haját akkor előtte valamilyen olajjal kend be a füle tövénél mert ki marhatja a bőrt!!!

    VálaszTörlés
  45. Szerintem nem kellett volna odaírni hogy cigány mert nem minden cigány tetves én is roma származású vagyopk és soha életemben nem volt tetűm és a szüleimnek sem és a testvéremnem sem volt soha ! A tetű nem csak a cigányokba megy bele bárkibe és bárhol el lehet kapni !! Jelenleg gyermekotthonban dolgozok és most azért jöttem fel erre az oldalra mert 2 lány tetves és egyetlen egy cigány nincs az otthoban és mégis tetvesek!! Most abban bízok hog yén nem kapom el soha nem voltam tetves és nem is akarok az lenni!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tetű nem válogat hogy cigány vagy nem cigány. Szóval mint írták fentebb bárkibe belemehet.

      Törlés
    2. Viszont jellemzően cigányok azok ,akik leszarják a problémát, nem kezelik nem írtják ki, a putris cigány igénytelen egy népség, mocsokban és rendetlenségben lakik, miért pont a tetű zavarná? Viszont hiába írtja a közösségben mindenki ki magából elég ha van egy, aki leszarja és nem foglalkozik vele. És igen, eddig mindig cigány volt az ,aki mindig visszafertőzte a közösséget.

      Törlés
    3. A mi sulinkba pl. egy cigánygyerek sem jár, mégis hazahozták a fiúk a tetűt :P A saját házad táján kellene sepregetned, hátha nyugodtabb lenne az életed. Teljesen mindegy mi a téma, valakinek mindig kedve van ennek kapcsán ilyen mocskolódó szövegek közzétételére. Most, hogy egyre több a probléma az országban, inkább egymás támogatása kellene, hogy fontos legyen. És az egymásba mindannyian beletartozunk.

      Törlés
  46. Szóval!Nálunk a Paranit tökéletesen bevált!Ismerek olyan családokat ahol már többször is a Pedexet használják és literszámra veszik és visszatér mert a hosszú hajú szőke gyerekből szinte lehetetlen kiszedni az összes serkét még fésűvel sem!Mer igen is ezek ellen a szerek ellen immunisak lesznek a dögök!Viszont!A Paranit a serkét is megöli nem csak a tetűt!
    Mert miután én kiszedegettem a gyerek hajából,mindet összenyomkodtam és egy sem pattant,tehát nem voltak élők!

    VálaszTörlés
  47. Mi Angliában találkoztunk először a nitty gritty fésűvel és ez, az ami vegyszermentesen is bevált és megszabadított minket a folyamatos tetű áradattól.

    VálaszTörlés
  48. Mi paranitot és pedexet vettünk. paranittal nem értünk semmit egymerő olaj volt a hajunk mint aki 4hónapja nem mosott hajat pedig 10x megmostuk a pedex úgy néz ki hogy hatásos.

    VálaszTörlés
  49. Az elektromos tetűírtót próbálta valaki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra én is kíváncsi lennék, ígéretes találmány. :-)

      Törlés
  50. hiába no, az eltérő kultúra...

    VálaszTörlés
  51. Az lenne a kérdésem hogy a kihullott tetű (ruhán, ágyon, földön) mennyi ideig él ha nem érintkezik emberrel?

    VálaszTörlés
  52. Pont ez érdekel engem is. Vajon meddig él a fejbőrön kívül?

    VálaszTörlés
  53. A fejbőrről való eltávolítását követően tudtommal 48-55 óráig életképes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása:
      A külső behatásokkal szemben igen ellenállóak, a szárazságot jól tűrik, és vízbe merítve napokig sem pusztulnak el. Különösen kedvelik a 30-33°C hőmérsékletű helyeket. A hőmérséklet ingadozására eléggé érzékenyek, ezért olyan tartózkodási helyet keresnek, ahol állandóan egyenletes a hőmérséklet. Peterakásuk és fejlődésük 20°C alatt leáll. A fagy sem tesz kárt bennük, -10, -20°C hőmérsékleten napokig életben maradnak. Érzékenyek viszont a magas hőmérsékletre, 50°C-on percek, 60°C-on másodpercek alatt a tetvek és a serkék egyaránt elpusztulnak.

      Törlés
  54. Gyerekeknél felfedeztem az élősködőket, egyből le is kezeltem őket, de magamat nem tudom megnézni. Bekentem már kétszer a saját fejem is, de nincs ötletetek hogyan lehetne megnézni van-e az én hajamban is? Írnom sem kell, hogy ha eszembe jut a téma, egyből viszketni kezdek még a hátamon is. :/

    VálaszTörlés
  55. Sziasztok. Nálunk épp fordítva alakult: én ragasztottam rá a tetveket a gyerekre... Csakis tömegközlekedés közben kaphattam el, és annyira abszurd volt az ötlet, hogy ÉN tetves vagyok, hogy inkább valami allergiára gyanakodtam. A férjemet kértem meg, nézze meg a hajam, de nem vett észre semmit, és én sem a gyerekem fején. Azután szóltak az óvodából... Paranittal kezeltük le, remélem, beválik. Az én hajam luxuskégli ezeknek a dögöknek, olyan sűrű és hosszú, hogy makdnem egy egész flakont elhasználtunk, mire rendesen eljutott mindenhová a szer. Aztán jött a fésülés, jó alaposan.
    De még mindig viszketek. Lehet, hogy csak pszichés, mert csak ezekre a dögökre tudok gondolni, de az lehet, hogy még maradt bennem, úgy, hogy mindent betartottunk a szer használatával kapcsolatban? Esetleg lehet az, hogy irtás után is viszket még, a nyáluk okozta allergiás reakció miatt?

    VálaszTörlés
  56. Sziasztok. Penteken felhivtak a sulibol ,hogy elhalt serket talaltak a gyerek hajaban. Hazajott megneztem, soha nem lattam meg ilyet igy netrol neztem kepeket es az volt, de bogar egy sem , pedexet vettunk , lehuzogattam utana , azota is csak a hajat turom, nem -e maradt meg valami.
    Lehet olyan ,hogy serke(elhalt) van , bogar meg sehol?
    Mert ilyet meg a neten sem talaltam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bogár nélkül nincs serke sem... Tehát ha már van serke akkor volt ott bogár is.

      Törlés
    2. Bogár nélkül nincs serke sem.Részben igaz .Volt bogár de már nincs csak serke.Mert ha valaki valakivel játszik átmegy nem lesz bogár.Ilyen is van csak serke marad .3-4 nap és kikel.Akkor már lesz bogár is.Ezért kell kiszedni minden serkét.Paranit JÓ!! és nem reklám csak vastagon kell sprézni ha pumpában veszed.2300ft
      Ha már van , nem szedi ki a szülő a serkét.IGEN IS A SZÜLŐI hanyagság ha tovább adja! Mert én is áldoztam rá és a gyerek is kibírja 1-2 óra muszáj.EZT MINDENKI TUDNÁ CSAK NEM AKARJA!Lehet roma ,vagy nem roma Nem faj kérdés!Mindenkiben lehet és irtani kell.Az ,hogy ki milyen higiéniában él az más kérdés .Ecet és víz is jó ..DE csak a kifejlett bogarakra.
      Sajnos a szülői hanyagság az ami miatt terjed..Akár tetszik akár nem.Ellehet vinni védőnőkhöz kiszedi , a mai világban nem szégyenkezni kéne hanem megelőzni.Sok szülő inkább hallgat és nem szól csak írogat tanácsokat kér .Pedig szólni kell figyelmeztetni a többi szülőt is!A tanároknak írni üzenőbe akit nem lehet utolérni, nézze a gyereket ,mert baj van .Mindig a megelőzés a lényeg .Nem hallgatni sumákolni.Mert a legtöbb baj okozója ebből van

      Törlés
  57. Sziasztok, én kedden este találtam serkét a lányom hosszú barna hajában. itt olvasgattam sok jót. másnap paranit, de napi2x, fésülés is volt. sok nem jött ki persze mi a sok, 1 is az. Nekem 2 hete volt festve, pár serke volt benne, kicsi lányba pár tetű, kevesebb serke, férjem, serke és tetű, pedig rövid a haja-nem mindenhol 1-2 cm). szóval nap 2x szerda és csüt. anyós segített, a drága. pénteken csak fésülés. már csüt. nem volt élő állat, ma szombat van, újra bekenés fésülés, még jött a lányoknak serke, nem élő, de volt kettőnek kb.10. napon hajszárítás közben vizslatás 1-1 még látható volt. Remélem elűztük, holnap lányok utsó kezelés, és a 2 flakon el is fogy, este ez a Rauch sampon, de kedden telik le az 1 hét.elvileg akkor kéne ismételni. 6x lesz addig befújva, de veszek még inkább. közben napi 4x mosás, ágynemű, plüssök, törölköző...folyton szárad vmi. vettem illóolajokat alvás előtt azzal szórtam be ágyat, fejemre tettem kakukkfűveset. lehet túlzás de tűnjenek el, örökre. nem kis pénz, de muszáj. remélem nem jön vissza. Hogy kitől kaphattuk passz, bölcsi iskola, napközi...? nem tudom. ja a dr néni nem ad igazolást a hiányzásról, tanító nénivel rendeztük, és örült, h mondtam ezért van itthon. megy majd védőnő, remélem nálunk nem talál semmit, és a rauch sapon használni fog ( ismerős szerint igen) .
    Borzasztó ez.

    VálaszTörlés
  58. 15Eves vagyok. Ma szóltak a suliba. Mintha oszt.társaim lettek volna akik szoltek, mert mintha rólam beszéltek volna. Nagyon rossz érzes volt. Egész nap legszívesebben meghaltam volna..
    Nyáron volt a hajamban. Ki irtottuk.
    De megint.. de hogy hogyan..?! Ah..:(
    Kezd elegem lenni.
    Nem hiszem hogy a környezet miatt lenne mert kétnaponta mosunk fel. Pórszívozás naponta. Hetente törölgetünk. Ruhákat is jól kimossuk.
    Anyu nincsen itthon még, de már gyógyszertár sincsen nyitva. Persze holnap NO suli., szóval egyből gondolni fogja mindenki..
    Nagyon rossz érzés.
    De nem is gondoltam mert semmi jele nem volt.. nem viszketett a fejem..semmi.:(

    VálaszTörlés
  59. Az én kislányom a nyári táborban szedte össze. Mire észbe kaptam, nekem is jutott belőle. Mit mondjak? Sokkoló volt, mivel soha életemben nem voltam tetves.Igen, a Paranit sampon, persze jó vastagon, alaposan kenve, hatásos. Utána tincsenkent serke vadászat, majd szintén tincsenkent a kefes hajszaritas a megmakadt serke eltávolítására.
    Biztos ami biztos, mivel nagyon félek az újabb fertőzéstol, inkabb minden második héten használjuk a speciális sampont, a hajszaritas marad.

    VálaszTörlés
  60. Sajnos mi is már másodszor megkaptuk és azt kell mondjam hogy 3 nap alatt kiirtotam pedexel kezdtem de semmit nem ért aztán mivel hétvége volt és nem volt nyitva semmi és ezért a szomszédom segitségét kértem akinek paranit samponja volt amitöl még a sörkék is döglötek voltak

    VálaszTörlés
  61. tévedtem bocsánat nem a paranit sampontol haltak meg mert utána vettem paranit sprayt és azt lehet mondani hogy tiszták vagyunk hogy tudjátok miröl beszélek 2 dfenékig érö haju lányrol amiböl szinte lehetettlen kiirtani de hála istenek én megcsináltam már rémálmaim voltak hogy a lányaim kopaszok de nekem sikerült mondjuk még csinálni fogok nekik egy tisztito kurát biztos ami biztos alapon.

    VálaszTörlés
  62. Sziasztok. Lánykám suliból hozta haza,ahová nem jár egy roma sem.Tehát tényleg nem csak bennük van. 11bogár és megannyi serke első nap,Pedexet használtunk.Ez mind kijött.A leöblítéshez ecetes vizet használtam,majd hajkondic sprayt fújtam rá.Másnap 1döglődő bogár és 6serke,ugyanazt ismételtem meg,amit leírtam.Persze naponta 5-6* fésültem Paranit fésűvel és már-már szálanként átnézve serkéztem,ha kellett/már nem éltek a serkék/.A harmadik napra minden eltűnt.Fontos megjegyezni,hogy bármelyik szert választjuk,az adott utasításokat betartva fog eredményt hozni.A Pedexnél az a lényeg,hogy a fejbőrbe és a hajba kell bedörzsölni,vagyis legyen tiszta nedves tőle az egész haj. Azóta megelőzésképpen is hasznàljuk+ecetes víz+tetűfésűzés napi többször és hajkondícionáló spray. Január2án vettem észre és kb dec19körül került a hajába.Akiben már volt,érdemes hetente megelőzni,különben visszajön...

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok! Én éppen tegnap reggel vettem észre a nagyobb lányomnál, aki 7 éves , hogy igencsak viszket a feje. Megnéztem nagyítóval és megdöbbentem amikor láttam, hogy tetűs. Pedig kezeltem Nittyfor-ral. Egytetértek azzal hogy hatástalan. Szóval utánanéztem mert itthon már el is fogyott a tetűírtónk és csak házilag tudtam megoldani. Szóval jöttek az illóolajak. Nekem volt itthon eukaliptusz, levendula és teafa illóm. Ezeket belekevertem alkoholba oldottan a samponba majd jött a mosás és kb 10-12 percig rajt hagytam a hajukon. Mert közben a kisebb lányomét is megnéztem de neki csak serkéket találtam sajnos. Szóval a mosás hihetetlen hatékony volt. Utána pedig almaecetes öblítés volt a végén. Amikor fésültem(nekem csak tupírom volt) ledöbbentem hogy mennyi dög kijött a hajukból. Aztán jó melegen hajszárítoztam és nagyítóval sem láttam semmit. Ma pedig hajvasalóval is kivasaltam nekik. De ami a lényeg hogy sajnos magamban is találtam. Ma ezzel telt a délelőttöm, hogy mosás vasalás, csak tetűk ellen. De nálunk nagyon bevált. És még kímélik a bőrünket is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! megkérdezhetem, hogy mennyi alkoholba raktad az olajokat? köszi

      Törlés
  64. Nagyon köszi!Kishugom összeszedte az oviban,és sikeresen elkaptam tőle!14éves vagyok,idén ballagok,sőt már nagyon kevés az idő,tehát a hajamat nem nyírhatom le..Csodálkoztam,mert egy sima tetű fésű nem szedett ki semmit,utána most egy sűrűbb fogúval átfésültem és ötöt szedett ki..Tehát a fejemet szétbőgtem,hogy mekkora gázban vagyok..Hétvégén ecet fürdőben veszek részt,és fésülgetem a hajam..Nekem nem szokott viszketni,de mostanában örökké kaparom..
    Basszuskulcs:(

    VálaszTörlés
  65. Elég a párna/ ágynemü huzatait mosni, vagy ámennek a párnába/ takaróba is? Nem tudja véletlenül Valaki?

    VálaszTörlés
  66. amikor az én gyerekem volt tetves akkor én mindent kimostam a párnát a takarót és hogy biztos ami biztos az ágyneműt is.egyépként a kérdésedre a párnába menek először mivel az érintkezik a gyerek fejével elöször én azt ajánlom hogy jobb ha mindent kimosunk mint hogy aztán már nem tetves a gyerek és hogy este mondjuk a párnáról,takaróról,ágyneműhuzat-ról vissza mennek rá úgyhogy szerintem jobb ha mindent kimosól remélem hogy segítettem :)

    VálaszTörlés
  67. A TETVEK NEM MENTEK VAKACIORA, ELLENORIZZUK GYEREKEINK FEJET...

    VálaszTörlés
  68. mi már kettő hónapja küzdünk!pedexet használtam két hete ugy tünt siker!mindennap fésű és vizsgálat!ma találtam újra 3 db tetűt de már az ecetes kezelés maradt mert hétvége van!bedörzsöltem le zacskoztam,majd félóra után serke fésüzés de nem találtam már!hózzáteszem seggig ér a haja a lányomnak

    VálaszTörlés
  69. Helló!Én két napja szembesültem vele, hogy fejtetünk van.Azonnal be is szerertem a PARANIT -ot.A lányomra aki hosszú hajú kb 30 percig volt rajta az utasítàs szerinti 10 helyett.3 személyre( 2 hosszú haj 1 rövid) elhasználtama 200 ml -is tubust!!!Ennek ellenére s lányomból élő tetüt szedtem ki!!Tuti az volt mert mozgott a lába.Ezt mivel magyarázod ha a PARANITRA esküszöl?? Csak mert 3400 ft volt a tubus és azért egy csöppet kiskadtam ezen!!! Valahogx mégis az jutott eszembe, hogy a gyógyszeripar igen tudja, hogy kell az emberek nyomorából üzletet csinàlni.A nyomor meg ott marad vagy , hogy is vsn ez........

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést, a paranitra még negatív visszajelzés nem érkezett. Ezért is jó ezeket itt nyilvánosan megbeszélni. Lehetséges hogy nem azonnal hanem hosszútávon öl, ha egy kígyót lefejezel az is mozog pár óráig még...
      Szóval lehet hogy hatásos volt csak idő kell mire a tetvek mozdulatlanok lesznek.
      De sosem lehet tudni, már lehet erre is van rezisztens fajta.
      Kérlek írd meg hogy tetűmentes lett-e a család ezekután.

      Törlés
    2. Szia Csuklósbusz hadd kérdezzem már meg a fagyasztás hatásos lehet-e?Mert valahol olvastam róla,de itt még nem merült fel sehol,ezért érdekelne a véleményed-tek?60-90fokon kimostam amit csak lehet,de nincs valami fertőtlenítő por esetleg az ágyra szőnyegre?Köszi a válaszod,sok sikert mindenkinek!

      Törlés
    3. üdv!

      Tetvek ellen nem nagyon tudok ilyen port, ki kell őket porszívózni. :-) A fagyasztás viszont eléggé hatásos lehet. Itt főként a serkékre kell vigyázni mert azok a szívósak. Porszívó, fagyasztás, főzőmosás, sok sikert!

      Törlés
  70. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, mert már 3 hónapja küzdök a tetvekkel, és már kb. 10.000 Ft-ot is kiperkáltam rá a saját pénzemből, amit persze jobb dologra is eltudnék költeni. Paranitot, Hedrint és a Hedrin fejtetű megelezőző sprayt használtam eddig, de egyik sem bizonyult hatásosnak. Sőt mind a 3-at kombináltam, de semmi hatása nem volt, ruháimat és ágyneműmet 60 fokon kimostam, szobámat kipórszívóztam és felmostam, de semmi hatás. Miután több, mint 4 órát csak azzal töltök, hogy fésülgetem a hajam a sűrű fogú fésűvel, és már a alig várom, hogy legalább leülhessek, de még így sincs semmi hatása(nem egyszeri alkalom) az eléggé frusztráló tud lenni. Mikor már azt hiszem, hogy talán sikerült, de megérzem újra, hogy viszkedt a fejem... komolyan mondom már az őrületbe kerget. Már azon vagyok, hogy lenyírom nullással a hajam, de épp suli van még, és nem nagyon akarok hirtelen kopaszon megjelenni, mert elég kellemetlen lenne. Szóval mit tudnátok ajánlani? A családban nem úgy néz ki hogy más is elkapta volna, mondjuk én és anyám vagyunk, és nem mondhatnám, hogy túl sokat érintkezünk lehet ezért nem kapta el, és nem is nagyon tudok rá számítani, mint aki kiszedegetné a hajamból a serkéket ill. tetveket. A mai kezelés után úgy érzem többet viszket a fejem, mint előtte pedig tartanom kellett egy 3 hetes szünetet, mert annyira szétfésültem azzal a fésűvel, hogy már nem bírta a fejbőröm. Légyszíves valamilyen hatásos tanácsot ajánljatok, mert már tényleg nem tudom mihez kezdjek a tetvekkel. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elektromos fejtetű írtóról van tapasztalatok? Megéri egyáltalán az árát?

      Törlés
  71. Kipróbáltam a Pedexet és a Paranit sampont 1-1 élő tetűre cseppentve: mindkettő megölte őket, de a Paranit 3x gyorsabban (kb. 7 mp alatt). Viszont fejen alkalmazva mindkettő (sőt a kombinációjuk) után is maradtak élő, mászkáló tetvek, pedig előírás szerint csináltam :-(

    VálaszTörlés
  72. Sziasztok. A párnámon,a lepedőmön döglött kis feketés apró bogarakat talátam. Néhány darab.. 4-5 szem. Aztán később fésültem a hajam,ott is.. Gyors rá kerestem a netre, hogy mik is lehetnek ezek.. Mondanom sem kell nagyon ledöbbentett.. Fejbőröm nagyon viszket,van kb 10 perc amikor nem viszket. Így még aludni sem lehet.. 3 napja küzdök ezzel a viszketéssel.. Tarkóm,nyakam,fülemvége, s mind a két kezem viszket..Vakarom és kipattogok. Piros szerű kiütések keletkeznek a bőröm felületén. Holnap az lesz az első hogy elmegyek a háziorvosomhoz,megkérdezzem hogy ez most tényleg az amire én gondolok...Tetű? Á nem.. Én mindig azt hittem ilyen csak mással történik.. De nem.. Lehetsèges hogy...? Basszus.. Hajnal 3 óra van 1 percre sem hunytam le a szemem.. A gondolat hogy a bogarak meg vidáman élnek a fejemen.. Kizárt.. Nagyon rossz érzés. Nem bírok belegondolni. Olvastam itt,a sok kommenteket de nem tudom mit vegyek célba. Melyik szer a hatásosabb? Nem érdekel a pénz,csak ne legyenek a fejembe élősködők.. Az a gondolat.. Jesszus. :( Anyut ma este megkértem tekintse át a fejem.. Alaposan megnézte de azt mondja csak korpás. Bogár sehol, de az én ágynemümön mégis van. Azt mondta hogy lehet csak a szép nagy fűzfánkról belepotyogott a bogár a fejembe.. lehet,mert tényleg potyog,de akkor mitől viszket a fejem és a kezem a tarkóm,meg minden? Mitől vagyok kiütéses? Inkább a doki! 15 éves vagyok, a derékig érő hajamat kb fél hónapja vágattam le vállig érőre. Feketésbarnás a hajam,1 éve festettem be feketére,az eredeti hajszínem barna. Azt olvastam a neten hogy ezekbe különösen jól meglátszik.. Lehet amire azt mondta anyu hogy korpa,az lehetséges hogy serke volt? Az fehér? Legyetek szívesek felvilágosítani, semmit nem tudok az ilyenről soha nem volt ilyenben részem. Senki nem kapta el idáig,senki nem vakarózik csak én kb 3 napja. Van egy barátom, kb 1-2cm a haja de lehet kisebb. Vele napi szinten együtt vagyunk,ha megölelem nem kapja el? Mondtam neki és szószerint kiröhögött,hogy akkor már ő is viszketne. Nem tudom mit higyjek. Hogy őszinte legyek... Nem is akarok hinni semmit. Szerintem csak álmodom.. 3:03.. és még egy percet sem aludtam.. ajjaj.. ez így nem lesz jó. Nagyon nem. Remélem holnap, vagyis ma :D (na viccen kívül) pozitívan mondhatom hogy ez nem az,amire gondolok.. Ez csak remény. Előre is köszönöm azt hogy megoszthattam veletek,ha bármi van írok! Jóéjszakát nektek továbbra is,én nem hiszem hogy már alszok valamit.

    VálaszTörlés
  73. Sziasztok. Megint én. Reggel bebizonyosodott hogy hajtetü él a hajamban. Na sok nem is kellett futottam a patikába. Vettem Pedex,vagy mi a tököm a neve..Pedexet.. jól belemasszíroztam a fejbőrömbe,a hajam szálait is jól átkentem. Végül még félig maradt is a kis üvegben. Betekertem foolpack-al (fólia) és 15-20 percig száradni hagytam. Majd lemostam jól kikapartam mosás közben is. Közben nekem volt ithon korpásodásra való büdös olaj.. rá öntöttem,nem sajnáltam az olajat. Majd azt is elmassziroztam a fejembőrén. Azután head&shoulders mentolos samponnal átmostam a hajam, 10 percet rajta hagytam, ez nagyon felfrissitette a hajam,a fejem.. és csak zárójelbe de szerintem részben ez írtotta ki a tetűket. Aztán kifésültem sűrű fokozatú fésüvel a hajam, és lám.. egyetlen sem volt a hajamban. Kopp-kopp-kopp !!!!! Azután fogtam a hajvasalót 15 percig bedugva hagytam,had forrósodjon fel.. fogtam a tincseket és kivasaltam jó alaposan !! Így biztos lehetek benne hogy a serkék nem élték túl. De a szertől eleve el kellett hogy pusztuljanak. És igy lett ujra tiszta a hajam,a fejem bőre. Holnap még a biztonság kedvéért mégegyszer végre hajtom ezt igy sorban. A fejem alaposan szét lett zilálvam. De mégis megérte. mindenkinek ezt a modszert ajánlom! Garantáltan beválik! Mindenkinek sok sikert

    VálaszTörlés
  74. Nalunk is megjelentek ezek a dogok, kislanyom hozta haza sulibol, az en hajam is tetves lett. Kulfoldon elunk, nem emlekszem milyen szereket probaltunk, szinte mindent megvettem amit a polcokon talaltam hajtetu irto szerkent. Semmi nem segitett. En meg az ecetet is probaltam, es az sem. Mar annyira el voltam keseredve, hogy azt mondtam levagjuk mindkettonk hajat. Vegul vettem egy drogeriaban tetufesut. Nagyon suru, fem. Nitty gritty a neve, nem tudom Magyarorszagon kaphato-e. Hasznalata nagyon egyszeru, vizes hajra hajbalzsamot kenni es ugy atfesulni az egesz hajat tincsenkent a hajtovektol. Mind a bogarakat, mind a serkeket kiszedi. Jo nehany ora elfoglaltsagot jelentett nekunk, de olyan szepen kiszedett mindent a fesu, hogy nem kellett megismetelni. Csak ajanlani tudom

    VálaszTörlés
  75. Sziasztok. 18 eves lany vagyok. En kb 2 hete vettem eszre h fesules utan valami rovar maszott ki a kihullt hajszalak kozul. Dolgozom igy nem lehetek kopasz. Mit tehetek h ne szaporodjanak es meghaljanak a mocsok tetvek? Amugy gozom sincs h kerultek oda. minden nap 2szer tusolok, az ismeroseim pedig nm tetvesek. Es minden masodik nap takaritok. Idegesito!!!!

    VálaszTörlés
  76. Sziasztok! Végigolvastam minden hozzászólást. Azt szűrtem le, hogy a forró /30-40, vagy afeletti melegségű / levegő megöli őket, a serkét is. Megoldás: SZAUNÁZÁS Tudjuk 45-65-70fok kb. Tuti biztos hatásos. Otthon még az INHALÁLÁST /fejre egy jó nagy törölköző, rá egy vastagabb pléd, a gőzölőedénybe lehet olyan illóolajat tenni amit az állatka utál/ is tudom ajánlani. Ismételhető naponta akár. Azt fogjátok tapasztalni, hogy a törölközőbe menekülnek kapaszkodva. Ha már nem bírja az illető a meleget, akkor a gőz felől el kell jönni, de a fejen hagyni míg még jó meleg a bebugyolálást. Ekkor már az arc közepét ki lehet takarni. Sok sikert őszintén mindenkinek!

    VálaszTörlés
  77. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  78. 5 eves lanyomnal talaltam nemreg...elotte 2-3 hetig mar vakarodzott, viszketett hol jobban, hol kevesbe, mivel ekcemas, rafogtam, hogy az uj balzsamot nem birja a bore. Aztan 1 hajmosaskor 2-3 tetut? vettem eszre:- azonnal hedrin kezeles, masnap megismeteltuk, szedtem a serkeket..nehany maradt, en persze elhittem, hogy elpusztultak. majd 8 nap utan belattam, hogy ezek biizony elo uj serkek, egyre tobb lett...vettem paranitet,huzkaltam le a serkeket..most 2 het utan mar nem latok, mar inkabb csak korpaszeru kis feher pottyoket, amik nincsenek raragadva a hajra a kerdesem- 2-3mozgo tetvet? lattam, 2hettel ezelott..azonnal kiszedtem
    azota a fesun is csak serke volt...mitol viszkethet meg?? lehet, hogy ott van es nem talalom meg? mit keressek, ha mar serket sem latok? minden tanacsnak orulokl:-)

    VálaszTörlés
  79. A gyerekek hoztak haza pár tetű. Magamon is kerestem, de nem tudtam annyira magamnak 100%-ra mondani, hogy minden kiírtódott. Arra gondoltam, hő szempontjából a forró szauna mindent elpusztít. ��

    VálaszTörlés
  80. A lányom augusztusban volt táborban. Miután haza jött kb. egy hét után kezdte mondani,hogy viszket. Nézegettem neki de semmit nem láttam. Aztán már nekem is elkezdett viszketni. Végül pont suli első napján vettem észre a serkéket a lányomon. Egyből paranit fiam,lányom,én. Férjem kopasz(a mázlista). Másnap mikor hazaértek egyből serkézés,de élő bogarat találtam. Újra paranit mindhármunknak. Utána fésű és serke szedés. Aztán másnap teafaolaj,levendula,eukaliptusz kombó oliva olajban. Ezt kentem mindhármunknak fel.kb. félórára. Utana újra serkézés fésülés. Persze közben mosás amit lehet,fésűket kidobtam,porszívó. Amit nem lehetett mosni bezsákoltam egy hétre. Ezután kb. 2hétig mindennap néztem és serkéztem. Ja, még a balzsamos fésülést is megcsináltam,majd ecettel öblítettem le. Most másfél hónap telt el. A gyerekek tiszták. Viszont nekem még mindig viszket. Valószinű a férjem nem szedi ki olyan alaposan a serkéket. Azért marad nekem. Pedig ha itthon van mindig nézi. Én azöta kezeltem magamnak pedexel és hedrinel is. A hajam elkezdett hullani már. A lányom korpás lett. Kb. 15e ft-nál tartunk. Plussz lelkileg kivagyok. Rettegek h vissza kapják a gyerekek tőlem vagy mástól. Most teafaolajos samponnal mossuk,én pedig két naponta fésülöm a balzsammal. A férjem se, én sem látok bogarat a fejemen,sem a tetüfésűn. Serkét néha egy egy. Arra is gondoltam már pszichés a viszketésem. Folyton ez jár a fejemben. És kiráz a hideg. Folyton ágyneműt mosok,porszívózok. Most gondoltam az elektromos tetüfésűre. Drága és azt sem tudom jó e. De már nem akarok semmit a fejemre kenni,mert nagyon hullik a hajam,mióta ez a mizéria megy. Kész vagyok,depis vagyok és tanácstalan. ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De miért ne lehetne levágni kopaszra ? Ahogy te is írtad, előbb-utóbb el fog kezdeni hullani a hajad a sok vegyszertöl. Vagy esetleg maradandó hajritkuláshoz fog vezetni. Én ugyan fiú vagyok, de már jó ideje kopaszra vágom a hajamat, pedig nem is tetves a hajam. Nekem egyszerüen a kopasz jobban tetszik :-) A divat mára már változott annyit (szerintem akár nőknél is), hogy a kopasz nem autómatikusan valami (negatív) megkülönböztetést jelent.

      Törlés
  81. Ez a cikk, elég sok olyan dolgot tartalmaz, ami ellentétes a tapasztalataimmal. Három gyerekünk van, a tetű visszatérő probléma volt az oviban. A Pedex a védőnő szerint és saját tapasztalatom szerint is biztos megoldás és a serkét is elpusztítja (dobozosat kell venni, amiben van fólia, azt használni kell, legalább 15 percig!). Mi ki is fésültük a gyerekek haját.
    Vissza"fertőződés" ellen a Paranit riasztó vált be.

    VálaszTörlés
  82. Újonnan már tetűre is van hőkezeléses írtás mikor hőlégfúvóval kezelik a hajat, petét és élőt is pusztítja, azonnal, 80-100 fokot nem éli túl egyik sem. Tavaly novemberben sikerült elkapnom az egyik extől, egyből a nullás után kaptam és full kopaszra nyírtam a hajam, ez tuti megoldás biztos, ami biztos még használtam tetűírtó sampont is, paranitot nem is volt gond

    VálaszTörlés